Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

DARK ARENA - ALIEN FACTOR

Επειδή αντιπαθώ το να επαναλαμβάνομαι ξαναδιαβάστε τις δύο πρώτες παραγράφους στην παρουσίαση των Futures End. Αφού ξεκαθάρισα το πως βλέπω και πως αντιλαμβάνομαι το US Power πάμε στην περίπτωση των Dark Arena. Αφορμή για την παρουσίαση του Alien Factor που κυκλοφόρησε (αυτοχρηματοδοτούμενο) προ τριετίας (2006) είναι η ευχάριστη είδηση που διάβασα στην ιστοσελίδα του συγκροτήματος για τον καινούριο δίσκο με τίτλο Flowingblack που αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Ευχάριστη είδηση γιατί αφενός το πολύ καλό ντεμπούτο χρειάζεται διάδοχο που θα σταθεροποιήσει το γκρουπ στις μεγάλες δυνάμεις του χώρου (και δεν ομιλώ από εμπορικής πλευράς) και αφετέρου γιατί αποδεικνύει πως οι Dark Arena παραμένουν ενεργοί. (Πόσοι και πόσοι δεν τα παράτησαν μετά από ένα δίσκο που φανέρωνε δυνατότητες και προοπτικές...άπειρα τα παραδείγματα.)

Στο δια ταύτα : το Alien Factor αποτελεί την φυσική εξέλιξη του ήχου που διαμόρφωσαν οι Fates Warning (του No Exit), οι Watchtower, οι Helstar, ίσως οι Agent Steel και συνέχισαν οι Destiny's End, οι Spirit Web, ίσως οι Mystic Force, οι Antithesis (διόλου τυχαίο, δύο μέλη τους υπογράφουν εδώ), οι Ion Vein. Δηλαδή γρήγορο κατά βάση, ''ψυχρό'', υπερτεχνικό, με συνεχείς αλλαγές ρυθμών (συχνά παραλλαγές του ίδιου ρυθμού), ''περίεργες'' αρμονίες κι έναν ιδιότυπο χειρισμό της μελωδίας που δεν είναι ... για τα αυτιά του καθενός. Κι αυτό εξηγεί την εμπορική αποτυχία του ιδιώματος ακόμη και στους στενούς κύκλους του heavy metal κοινού. Υπερβολικά power για τους progsters υπερβολικά δυσνόητο και περίπλοκο για τους powerάδες. Ας είναι, η τέχνη δεν απευθύνεται στους πολλούς.
Στην περίπτωσή μας, οι Dark Arena τα διαθέτουν όλα τα παραπάνω στον υπερθετικό βαθμό. Κι αυτό καθιστά το Alien Factor ανταγωνιστικό στο υψηλό επίπεδο. Fear of the Night, Alien Factor, Vicious Circles, Subterranean Man το επιβεβαιώνουν. Ιδιαίτερη μνεία ακόμη στο The Sight (που θυμίζει -σε σημεία- έντονα το A Mended Rhyme των θεών Tad Morose), στο ακουστικό Dark Sorrow και στο Somewhere στ' οποίο τα όργια του μπασίστα ακολουθεί ένα υπέροχο σόλο πλήκτρων που παραπέμπει σε Deep Purple απογειώνοντας όχι μόνο το τραγούδι αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.Εκτελεστικά οι Dark Arena είναι μια καλοκουρδισμένη πολεμική μηχανή που ισοπεδώνει όσους βρεθούν στο διάβα της μ' αιχμή του δόρατος το αηδόνι Juan Ricardo και οπισθοφυλακή τον εκπληκτικό ντράμερ Chris Stolle, ο οποίος πιθανά βαριέται να παίζει το ίδιο τέμπο για περισσότερο από 6-7 δευτερόλεπτα μ' αποτέλεσμα ένα ρεσιτάλ τυμπάνων.

Εν κατακλείδι το Alien Factor δικαίως φωνάζει πως ανήκει στο σύγχρονο (Dark) Power Metal. Στο heavy metal του σήμερα. Περιχαρακωμένο σε απόλυτα κλασικές συντεταγμένες μοντέρνο ως προς τη δια τύπωση. Φωνάζει, σε ώτα μη ακοόντων όμως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: