Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ANCIENT CROSS - ANCIENT CROSS

- Αλτ, τις ει;
- Φίλοι και σύμμαχοι είμαστε. Ζητάμε την φιλοξενία του πολεμιστή. Καταφύγιο για τη νύχτα.
- Αλλού αυτά. Σύνθημα...
- ANCIENT CROSS.
- Παρασύνθημα...
- Texas Metal.
- Καλώς ορίσατε αδέρφια. Το κάστρο στην διάθεσή σας. Κάθε ξίφος ευπρόσδεκτο...

Οι μυημένοι κατάλαβαν ήδη. Οι Ancient Cross μας έρχονται απ' το Texas (San Antonio) και τιμούν την τοπική σκηνή. Υπάρχουν από το 1992 (μ.α.χ.χ.) κι έχουν μελετήσει το Heavy Metal καλά. Με δασκάλους τους Wyzard, S.A. Slayer, Juggernaut, Watchtower, Helstar, Militia, Syrus (διαβάστε τις επιρροές τους) πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς; Το ομότιτλο ντεμπούτο τους ''βγήκε'' προ τριετίας αυτοχρηματοδοτούμενο και φέτος ήρθε η ώρα για την επίσημη κυκλοφορία (μέσω δισκογραφικής εταιρίας δηλαδή). Διαφορετικό (και καλύτερο) εξώφυλλο, ίδιο track list.
Soldiers march on killing fields
Waking endless nights again
My eyes now see the hate
Repentance comes too late
It comes too late.
Στο δια ταύτα : οι Τεξανοί προσφέρουν σκοτεινό, ατόφιο, ανόθευτο επικό μέταλλο. Riff από λειωμένο ατσάλι (απ' τα καλύτερα του είδους), κολασμένοι επικοί ρυθμοί κι ένας τραγουδιστής που μ' έκανε να ... ανασκευάσω. Η αρχική (στις πρώτες ακροάσεις) εκτίμησή μου πως αποτελεί τον αδύναμο κρίκο του σχήματος αποδείχθηκε πρόχειρη. Χα!!! Αυτός δεν είναι απλός (δηλαδή συμβατικός) τραγουδιστής, όχι. Είναι ένας μάγος / πολεμιστής που άλλοτε ψιθυρίζει μαγικές επικλήσεις για να ξορκίσει το κακό, άλλοτε ουρλιάζει παρασυρόμενος απ' το μεθύσι της μάχης κι άλλοτε βρυχάται στα βάθη της αβύσσου πολεμώντας τις στρατιές της κόλασης. Θαυμάστε ερμηνείες.Ζοφερή ατμόσφαιρα, η (μόνιμη;) απειλή του κακού, χθόνια πλάσματα του πρωτογενούς σκότους, δαιμονικά όνειρα. Ατμόσφαιρα που παραπέμπει στην τρίτη δεκαετία του περασμένου αιώνα και στα ξεκινήματα του ''κύκλου του Lovecraft''. Δηλαδή στην fantasy λογοτεχνία πριν αυτή εξειδικευτεί σε ξεχωριστά ρεύματα (βλ. ηρωική, τρόμου, επιστημονική κλπ.) και στην γνωστή τριάδα : H.P.Lovecraft, R.E.Howard, C.A.Smith.

The son she bares now leads the hounds of hell to war
The king now fights against the child of Lucifer.

Δεν υπάρχει φως εδώ παρά μόνο έρεβος κι η φλόγα του κεριού που τρεμοπαίζει. Τίποτε ηρωικό, μόνο απόγνωση. Καμία δόξα, μονάχα επιβίωση. Κανένα φωτοστέφανο για τον νικητή, απλώς ανακούφιση. The Queen is Dead, Candle Fades, The Hourglass, In Dreams δίπλα στις κορυφαίες στιγμές του Heavy Metal, ενώ το επιλογικό Forsaken αποτίει φόρο τιμής στην σκηνή του Τέξας. Το ρεφρέν είναι ο καθρέπτης :

The cross that shines again was cast from here you know
The Wyzard's Watchtower has helped us all to grow
And Militia's Juggernaut has cleared the path for us
In San Antonio began the Helstar's Wrath.
Για τους λιγότερο μυημένους οι Ancient Cross είναι -μεταξύ άλλων- τα παιδιά των Omen και Manilla Road σε περισσότερο βελτιωμένη και πολύ πιο τεχνική έκδοση. Για την ακρίβεια (κι ας φανώ αιρετικός) αγγίζουν επίπεδα που (οι προαναφερθέντες) μόνο φαντάστηκαν. Το ομότιτλο ντεμπούτο τους ''κουβαλά'' όλα τα χαρακτηριστικά της επικής τέχνης στον Δυτικό πολιτισμό. Πλεονεκτήματα και (κραυγαλέα) μειονεκτήματα. Είναι χθόνιο μ' έναν γοητευτικό και τίμιο τρόπο. Μυθικός δίσκος. Κυριολεκτικά και μεταφορικά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: